Пътуваща библиотека на гости на семеен център „Алтернатива“

В края на месец март нашата „Пътуваща библиотека“ посети децата със специални образователни потребности от Семеен център „Алтернатива“. Гостуваме им не за първи път. С някои от децата вече сме били заедно и в други книжни пътешествия. Този път за тях избрахме чудесната книжка от поредицата на Трейси Мъроуни „Когато се чувствам уплашен“.

Четохме я бавно и внимателно. Докосвахме чудесните кадифени илюстрации на автора – меката муцунка и лапки на зайчето, червеното му изплашено сърчице, плюшеното му приятелче, страшния паяк, клоуна и всички красиви релефни рисунки, които ни помагаха да четем с ръчички и да разберем, че страшното е само в главичките ни. Четохме книжката няколко пъти. При първия прочит произнасянето на някои „страшни“ думички леко окръгляха очичките на децата. След втория и третия обаче, усмивките заблестяха отново по лицата им, слънцето надникна в стаята и се гмурна в сините очи на едно момченце, като ги направи още по-небесносини, а дъгата затанцува в косите на най-малкото момиченце. Ето такива чудеса се случват когато загърнем Страхчо в пухено одеало, помогнем му да заспи дълбоко-дълбоко и повече никак не му е приятно да се събужда.

После си говорихме за цветовете, които ни правят радостни. Четохме още книжки за числа, цветове и животни. Тук се включиха и децата, които могат да четат. Усмихвахме се и се докосвахме. Докосването е хубав знак, че децата са ни допуснали в малкия си красив свят. Бяхме много щастливи с вас, деца!

Благодарим за поканата да ви гостуваме на 1 юни с детския ни куклен театър. С радост очакваме следващите ни срещи.