За добросъците, швъкелите, жморчетата и гъгавичките в най-новата книга-игра на Никола Райков

13595643_10206633660424773_1636957291_nТази събота новата книга-игра „Добросъците“ на Никола Райков събра малки и големи читатели в дома на Пътуващите книги на Стара Загора.

Някои от тях вече бяха чували и чели за големите приключения на малкото таласъмче и нетърпеливо очакваха новата книга на писателя.

В мултимедийното й представяне Никола Райков ни разказа интересни истории за новите си герои и техните приключения. Фотьойлонката Фифита, Прахояда Смук-смук и Електрушката Жужка са главните му герои, но покрай тях се запознахме с още дузина щураци със забавни имена – Цъкльо с висящия език (люлеещ се върху махалото на стенния часовник), швъкели, жморчета и гъгавички, малката нощна късохоботница (която умее да приспива всички с малката си нощна музика), големия (малък) крал Щървълък, мравослонът, младоженците гримила Кокомила и вещунгер Гащунгер и още безброй чудати същества с щурозабавни имена. Разпознахме няколко герои и от други книжки – примерно, малките мотчета на Радостина Николова, с които поиграхме на „прескочи сутиен“. Eдно водно духче напомняше на духа от вълшебната лампа на Аладин, а в стрейшината на племето на акумулите лесно ще припознаете Йода от Междузвездни войни. Крихме се под килима и зад дивана, обходихме всички помещения и кътчета на къщата, в които изобилстваше от вкусна храна за прахосмуци. Срещнахме се с чудовищата от света на Големите Човеци – Гибелният огън и Прахосмукачът, страшни и ужасни, направо напаст за света на нашите симпатичногрозновати приятелчета от книгата на Никола Райков. Естествено в нея отново ви очакват много приключения, епизоди и „край“ n  по ваш избор и желание. Забавните илюстрации са нарисувани от художничката Мая Бочева.

Беше ей такова: щурозабавно, мина неусетнозапомнящосе и свърши неочакванодългоочаквано с автографи от автора върху книжките на малките ни читатели от Пътуващите книги на Стара Загора.

Благодарим на писателя за гостуването. А на малките ни читатели напомняме да се грижат всеотдайно за изобилието от хранителни запаси за прахосмуци в дома им и да следят зорко за появата на Големите Усърдни Чистачи. В случай, че ги забележите в опасна близост до тайните свърталища на най-новите НиколаРайкови герои – зад дивана, под килима или иззад хладилника, веднага атакувайте с изненадващи пакости, за да предотвратите най-лошото 🙂