На гости на децата от център „АЛТЕРНАТИВА“

PIC_0408Днес „Пътуващите книги на Стара Загора“ гостуваха на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца и подкрепа на родителите им „Алтернатива“. За малките почитатели на книгите бяхме подготвили илюстрации от популярни детски приказки, които първо да разпознаят, а после да сглобят цялата приказка като пъзел от картинки. Четохме, разказвахме и си измисляхме свои истории по тях. Попитахме ги дали знаят защо се наричаме Пътуващите книги, а те ни отговориха: „Защото книгите ви летят.“ Само децата могат да ви дадат такъв отговор.

Наши помощници бяха Станислава Петрова – психолог и Тодорка Станкова – специален педагог, част от екипа на Центъра. Истинско вдъхновение е за нас всеотдайността на ръководителя Анастасия Василева и на целия екип на „Алтернатива“, с която неуморно работят в своята специфична сфера на дейност, трудна заради множеството административни и финансови пречки, но толкова удовлетворяваща тъкмо заради постигнатите резултати в работата с децата.

За пореден път децата ни очароваха с лекотата и въображението, с което се справиха с поставените PIC_0405предизвикателства. Наложи се да импровизираме в движение с нови задачки, но те всичко направиха с желание и много емоция. Остана ни време дори да прочетем една книжка – адаптираната приказка за „Хензел и Гретел“.

След такива срещи винаги си казваме, че работата с деца е огромно удоволствие, зарежда с невероятна енергия и носи истинско удовлетворение. Тя ще продължи да бъде едно от важните направления в дейността на „Пътуващите книги на Стара Загора“, което ще развиваме всеотдайно. Идеята ни е през летните месеци нашата Читалня за деца да увеличи броя на заниманията за малките почитатели на книгите и четенето.

PIC_0410А с приятелите ни от Център „Алтернатива“ ще се видим отново през есента. Този път те ще бъдат наши гости, а децата от детската ни читалня ще подготвят специално за тях драматизация на любима детска приказка. Ще продължим и традицията за подкрепа на конкурсите за детска рисунка, които сдружението и Центъра организират.

Но най-важното: накрая си обещахме някой ден да помогнем на поне една детска книга да полети към нови читатели … с хвърчило!