Калоян Захариев отново стана победител в конкурса за художествен текст „Лист“

На 14 декември 2017г се проведе  награждаването на победителите в четвъртия конкурс за художествен текст „Лист”, организиран от СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора” в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора, Книжарница „Приятели” – Стара Загора и с медийната подкрепа на сайта „Аз чета” – сайт за книги и четене.

Началото на конкурса бе дадено на 23.09.2017 година. Текстовете се приемаха до 15.11.2017 година по и-мейл  – (konkurs.knigi@gmail.com), като задължително условие беше те да не са били издавани или публикувани досега. Участниците трябваше да са над 16 години. Получените текстове се предоставяха анонимно на тричленно жури. То избра номинираните, сред които се излъчиха наградените в конкурса. Всички номинирани участници получиха грамота и читателска карта за Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Отличените с най-добри текстове получиха и подарък – ваучер за книги от Книжарница „Приятели – Стара Загора“. В края на годината всички номинирани текстове ще бъдат издадени в книга.

Текстовете, които бяха получени, са общо 29 на брой. От тях, след дълго разискване, журито отличи 5 финалисти, а именно: Теа Петрова Монева, Валентин П. Попов, Ива Спиридонова, Ирена Иванова, Калоян Захариев.

Макар първоначалния план да бе да се наградят 3 разказа – 1 първо и 2 втори места, журито толкова се затрудни, че общият брой на наградените стана 5.

Абсолютен фаворит на журито беше разказът „Спомен сред страниците” от Калоян Захариев, който за втори път печели конкурса. Той бе победител и на първото издание на конкурса на тема „Цветът”, където заедно с Румен Мунтянов участваха с разказа „Между бялото и черното”

Второто място си поделиха общо 4 текста, а именно:

Теа Петрова Монева, разказ През една есен

Валентин П. Попов, разказ Апликация

Ива Спиридонова, стихотворение Този лист

Ирена Иванова, разказ Листопад

Георги Райчев, водещ на събитието и актьор в Драматичен театър „Гео Милев”, прочете разказа победител, с което прочувства публиката.

Завършихме с малките актьори към Пътуващите книги на Стара Загора, които изиграха пиесата „Наръчник за мечатели“