Първата ни читалня у дома през новата учебна година

Дъждовното време промени мястото на септемврийската ни Читалня за деца. И разходката на Аязмото се премести в офиса на „Пътуващите книги на Стара Загора“, където малките ни читатели, пораснали с едно лято, се втурнаха усмихнати и нетърпеливи за първата ни среща през новата учебна година.

Заедно с техните родители и учителката Соня Рачева си направихме чудна разходка из летните приключения на малки и големи. Всеки разказа за най-вълнуващите си пътешествия и впечатления от изминалото лято. Истории за приключения по морета и планини из България и в близки и далечни страни изпълниха пространството около нас.
С тях се спуснахме по отвесни водни пързалки, гмуркахме се безстрашно в морските дълбини, изкачихме  върховете на Рила и Родопите, пътувахме с кемпер по света, разходихме се из Барселона и Кьолн и посетихме красивите им катедрали…. Децата разказваха развълнувано един през друг. И ние им разказахме за чудните пътешествия на Детската ни читалня на колела при децата от малките населени места из България. Разбрахме, че всеки бе изкарал едно незабравимо по своему лято. Децата бяха опознали нови места, нови страни и нови култури. Бяха изпитали на различни места особеното усещане за лекота, което наричаме полет на духа и което ни кара да се чувстваме по-силни и свободни.

И някак съвсем естествено стигнахме до книжката, която ни се прииска да прочетем на тази среща и която Стефко носеше: „Какво значи да си силен“ на Катя Антонова. Поканихме родителите да четат на децата, а най-вълнуващата част от нея  – „Тренировката за сила“, предоставихме на г-жа Соня Рачева. Затворихме очи и се отпуснахме в топлата прегръдка на думите и гласа й,  за да направим една тренировка за най-силния мускул в тялото ни – сърцето.

Накрая всички деца получиха книжка като подарък по случай третия рожден ден на „Пътуващите книги на Стара Загора“, отпразнуван на 1 септември 2017г.

Прекрасна читателска среща ни се получи тази събота! Понякога си е вярно – няма нищо по-хубаво от лошото време… 🙂