За хората и къщите с децата от Йоаким Груево

На 2 септември ни предстои ново пътешествие с Детската читалня на колела. Очакват ни читатели от с.Йоаким Груево, община Пловдив, на възраст между 11 – 14 години. За тях избрахме книгата „Къщата на улица Манго“ на Сандра Сиснерос, съвременна американска класика, която се изучава във всички степени на образователната им система. Истории за хора и къщи, написани с великолепни в краткостта си изречения, неочаквани сравнения, чудати образи и много музика, в които едно порастващо момиче ни показва различността. Различността на другите, с които улицата те свързва в една общност. Различността между света, в който живееш и дома, за който мечтаеш.

Да пораснеш означава да осъзнаеш, че промяната започва вътре в теб. Преди да промениш своята улица и своята къща, трябва да промениш себе си. А после да потърсиш къща и свят по мярата си. И да не забравяш мястото, от което си тръгнал. Една книга с чудесни послания за порастващи деца. Любопитни сме да чуем и видим техния прочит.

С нас отпътуват още много книги за деца и юноши – част от тях ще останат в библиотеката на читалище „Просвета“ 1927, домакин на предстоящата ни читалня, останалите са подаръци за малките ни участници от Йоаким Груево.

Събитието се осъществява с подкрепата на Райфайзенбанк България ЕАД и кампанията „Избери, за да помогнеш”Национален център за книгата – НДК и с медийната подкрепа на сайта Аз чета.