Стела Илиева – предвкусване за многоликост

Стела Илиева е автор на две книги: „В очакване на утре“ 2012, „42 дни живот“ 2014, участва  със свой текст и в сборника „Детство“ 2016 г. В последното представяне на български автори преди кратката августовска ваканция за „Пътуващите книги на Стара Загора“, тя ни гостува с книгата си „Отхвърлени“, излязла на книжния пазар у нас през миналата година.

Подписана с псевдонима Стелла, събрана и тиха в началото, по детски откровена по време на срещата, разливаща се в кадифена мекота в някои от отговорите си, Стела опази онази загадъчност на личността си, която ме кара да предвкусвам бъдещата многоликост на нейното творчество. Тя отлично знае, че талантът не пести усилената работа по написването на всяка книга. Тъкмо това я отвежда в Творческа академия „Валери Петров“, където попада на най-добрите ментори  – строги в критиката си и всеотдайни в желанието да научат. Тя е сред курсистите в направление „Проза“, които продължават в Майсторски клас. Любовта към словото и книгите я прави съпричастна към идеята за организирането на кампания за набиране на български книги като дарения за български общности в чужбина.

Книгата „Отхвърлени“ е написана преди обучениято в академията, но доработена след завършването й. Това е история за живота, която ни връща век и половина назад във времето и напомня приказка на Шехерезада. В нея исторически разказ, мит и съвременност се сливат в едно, а имената на героите избледняват, за да превърнат образите им в цветен, пълнокръвен детайл от историята за А‘ида и Кариим. Пищността на фразата, богата на вкусове, звуци, цветове и аромати, в неочаквано съчетание с нейната краткост, ме кара да мисля, че Стелла притежава талант да пише за деца. Красиво изобилие на слово и метафори, за да гради богатството на речника им, в кратки изречения, с които да възприемат разказваното по-лесно. Остава й само да позволи на героите си да я водят докрая по пътя, който са избрали.

Стела Илиева сподели, че подготвя нов роман, а името на редактора му ни дава основания да очакваме, че следващата й книга ще бъде още по-добра. Но дотогава писателката оставя време на „Отхвърлени“ да живее пълноценно във въображението на читателите си.

Обещаваме си нова среща със Стелла и предстоящата й книга.