Истории за сила с малките ни приятели от Цалапица

Оказа се, че Цалапица е мястото с най-много велосипедисти и щъркелови гнезда. Докато се опитвах да направя снимка на читалището, в обхвата на обектива ми преминаха един автомобил и трима велосипедисти. А щъркелите ни приветстваха за добре дошли с потракване на клюновете си. Но най-хубавото в Цалапица са новите ни приятели – участниците в поредната Детска читалня на колела към „Пътуващите книги на Стара Загора“.

Паркът с широките сенки на дърветата си гостоприемно ни очакваше, а борът, надвесил клони над нас, закачливо пускаше по някоя шишарка за декор. Запалихме любопитството на малчуганите към книжките, които оставихме като дарение за библиотеката на читалището. И се зачетохме в една от най-любимите ни: „Какво значи да си силен“. Тази книжка разказва важни неща така простичко и сладкодумно, че никое от детските личица не изписа досада или загуба на концентрация. После си разказвахме истории за сила и насилие, каквито всеки ден ни се случват, за да разберем кой е силен наужким – само на бицепси, и къде е скрита истинската ни сила. Играхме на асоциации и открихме, че синоними на сила са думичките любов, дух, приятелство, благодаря, прости ми, спортът, музиката, книгата, танцът, любимият човек и изобщо всички и всичко, което обичаме, защото показва, че сърцето ни е голямо и силно. И както едно момче философски заключи в рисунката си – разбрахме, че истинската сила не е физическата, а духов(н)ата. Решихме да го проверим в игра и се оказа, че всички деца от Цалапица са силни, защото победените стиснаха ръцете на победителите и показаха, че носят в себе си онази най-истинската – силата да приемеш слабостта си. Някои от децата имаха и друга – силата на танца и ни предизвикаха да проверим дали и ние я носим в себе си.

Накрая по традиция завършихме с музика и рисунки върху асфалта, в които малките ни приятели нарисуваха любимата си сила. Видяхме най-красивата дъга, планини, дървета, къщи, изгреви и залези, балерина, безброй сърчица и дори една истинска история за сила в комикси! Чудесни книжки като награди получиха най-силните художници, а ние си тръгнахме с цялата любов на децата в сърцата си и с най-богатата колекция от пера и шишарки 🙂 Благодарим сърдечно и на нашите домакини от читалище „Светлина“ 1900!

Събитието се осъществи с подкрепата на Райфайзенбанк България ЕАД и кампанията „Избери, за да помогнеш”Национален център за книгата – НДК и с медийната подкрепа на сайта Аз чета.