Награждаване на победителите от конкурса на тема „Рамка”

Ето ни на награждаването и в третия конкурс за художествен текст на тема „Рамка”. Отново сме в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Гостите са малко, но са ни скъпи. Някои от участниците са пристигнали от други градове. Други са изпратили посланици на добра воля да получат наградата им. Китарата на Ния дава верния тон на вечерта, посветена на младите таланти в литературата. Пожелаваме много успехи и на нейния млад музикален талант. За пореден път водещ на събитието е очарователната Мария Стефанова, журналист в Радио Стара Загора.

След кратка встъпителна част за новите успехи и проекти на сдружението, Петер Митев представя накратко впечатленията и резултатите от работата на журито. Той сподели, че получените текстове са повече фрагментарни, самовглъбени, отдадени на размишление, провокирани вероятно от темата на конкурса. В тях фокусът е обърнат навътре, акцентът е поставен повече върху разгръщането на образите и по-малко върху развитието на сюжета.

В този конкурс бяха получени 18 текста, сред които разкази, есета и поезия в бял стих. Номинирани като финалисти в конкурса са Кръстю Мушкаров с разказа „Невидимата рамка”, Соня Стоичкова с „Поредният фрейм” и Кристина Кунева с „Рамка”. Награди от книжарница „Приятели”, Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Стара Загора  получиха Стефан Георгиев за „Рамката на Бориело” (историята на една цигулка) и Калоян Захариев (победител в първия конкурс на тема „Цветът”) за разказа „Зад празната рамка”. Победител в конкурса на тема „Рамка” е Марта Радева с разказа „Над бялата зимна земя”. Марта Радева е учител по литература на друг номиниран участник – Кристина Кунева, която в момента живее в Лондон.

Пожелаваме успех на всички участници в този конкурс и смелост и вдъхновение на онези, които ще се включат в следващия. Темата на четвъртия конкурс за художествен текст на „Пътуващите книги на Стара Загора” ще бъде обявена през месец септември.

На 28 юни 2017г. от 18.30ч. отново в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Стара Загора ще бъде представянето на първата книга, събираща текстовете на всички номинирани участници от първите два конкурса: „Цветът” и „Правата улица”. За нас ще бъде удоволствие да се срещнем с тях отново!