Един приятел ни гостува

Петър Чухов ни беше на гости. В най-хубавия месец от годината, когато въздухът ухае на липи и джаз, а една разходка по улиците на града е достатъчна, за да усмихне деня ти. Поводът за поредното му гостуване в нашия град бе новата му стихосбирка „АДDICTED”, която представи в предаването „60 минути повече“ на Радио Стара Загора и в интервю за Телевизия Стара Загора. А срещата му с читатели се състоя на 6 юни от 18.30ч. на „Нашето място“. Спокойното, увлекателно говорене на Петър Чухов, допълнено от деликатното му чувсто за хумор, я превърнаха в непринуден разговор между приятели за книгата и поезията, който продължи до късно на по бира.

Няколко думи за „АдDicted”:

Трябва да преминеш през шестия кръг на ада и трите цикъла на стихосбирката, за да разбереш, че те са по-близо до Бог, отколкото до еретичността на иронията. Книгата на Петър Чухов носи светлината на катарзиса, една обсебеност към пречистването, затвърдена в композицията й.

Крилата са мека постеля, върху която можеш да усъмниш с поглед, впит в звездите. Да заложиш на Бог в казиното на живота и да вярваш, че е винаги зад теб, невидим за огледалото. Тогава под катедралите от облаци и гилотини от светкавици се промъкват млади мисли за красива революция, а полулюбовни стихотворения пресичат пътя като черна котка в улица без изход. Смениш ли местожителството, вземаш винаги с тебе и прозореца. В нестройното редуване на текстове с различна дължина се случва кратки стихове да ти дадат ръка, за да пребродиш дългите, да не останеш някъде във вчера. А празни полустраници отварят място, достатъчно за утре. Така достигаш до втвърденото си детство (по посока, обратна на часовниковата) и хвърляш камъни, и чупиш твърди залъци да се захраниш. Там всичко се втвърдява да те защити. Започваш да колекционираш пера от птици, а прозорецът ти се смалява и бавно стига до размера на ключалка, пълна с ключ. Завърташ. И чакаш крепостта на ада ти да рухне…

„И все пак ти си авторът, аз съм само разказвачът…“, ни казва Петър Чухов.
А светлината върху корицата подава ни ръка.

Един приятел ни гостува и знае, че е винаги добре дошъл. Успех на новата му книга!