Детска читалня на колела с малките художници в музея на Чудомир

В деня на Земята Казанлък ни посрещна с топло слънце, чайки и лястовици в небето. Нашите домакини от музей „Чудомир“ ни предоставиха модерна и уютна мултимедийна зала за срещата с учениците от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“. И те я напълниха в уречения час – тихи, усмихнати и прекрасни. Истинско удоволствие е да ги посрещнеш в дома на Чудомир с музиката на Равел, Дебюси, Григ и Вивалди.

Олга Клисурова им представи накратко сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“ и идеята на проекта „Детска читалня на колела“, с който помагаме на съвременните детски книги да пътуват до своите читатели в по-малките населени места.

Мира направи кратко и интригуващо ревю върху сюжета, героите и автора на няколко книги. Сред тях: „Пътешествие в страната на дърветата“ на Льо Клезио, „Портокалови дни“ на Ива Прохазкова, „Песента на глухарчетата“ на норвежката писателка Хилде Хагерюп, „Приказки от крайните квартали“ от Шон Тан и книжки от поредицата „Малкият Никола“ на Рьоне Госини, Жан-Жак Семпе, адаптирани за най-малките читатели.

Тема на нашата читалня на колела и акцент в представянето бе книгата „Градска география“ на Зорница Христова и Десислава Димитрова. Чрез мултимедийна презентация и четене на откъси се запознахме с главните герои и обитатели на градската география, които ни помогнаха да изведем няколко послания на книгата. Първо, възгледите на един плевел идеално прилягат на индивидите от типа „градски сънливец“.  Законите на баба – „ако не поливаш едно цвете, то ще умре“ и „ако му я малка саксийката, може да се счупи“ – важат в пълна сила и за цветето на любовта. След като сме засадили луковиците, било то и на щур Хелоуин в градинката пред блока, трябва да се грижим цветето да расне и да разцъфти. И ако не успяваме да го направим с думи, музика, танц или изкуство, природата и приятелите ни идват на помощ. Разпознахме някои от летящите в градска среда певци на любовта – гълъби, синигери, врабци. Научихме как да подхранваме тяхното вдъхновение като измайсторим хранилки от грейпфрут или им приготвяме вкусни сладки по Коледа. Как да зарадваме с подарък от природата някого, когото обичаме. А накрая си направихме малък експеримент с красив пейзаж и музика. И се оставихме на крилете на въображението.

И тъй като любимото занимание на нашите участници е да рисуват, им дадохме възможност за избор – да нарисуват продължението на историята от книгата или да уловят някое природно настроение в градината на музея. Справиха се отлично и затрудниха избора ни на най-добри рисунки по темата. С нас беше художничката Мария Иванова, която ни помогна да се справим с това. Отличените малки художници получиха книги за награда. Всички участници дадоха своите отговори на „Шест въпроса от Детска читалня за колела“. Оказа се, че любимите им книги са приключенски, приказки, комикси и фентъзи. Като малки повечето от тях са чели книжки заедно с родителите си. Половината не се притесняват да препоръчват любими книги на своите приятели или на учителя си по литература и смятат, че часовете по литература са интересни. Една четвърт от нашите участници не биха препоръчали книга на приятел, за да не им се присмее и не виждат смисъл да говорят с учителя си по литература за любими книги.

И второто пътуване на Детска читалня на колела приключи успешно с богата колекция от красиви рисунки и много детски усмивки. Благодарим на петокласниците и шестокласниците от Художественото училище в Казанлък, както и на домакините от Литературно-художествения музей „Чудомир“ за чудесната среща. Всички дарени книги от Детска читалня на колела отиват в училищната библиотека на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“.

Събитието се осъществи с подкрепата на Райфайзенбанк България ЕАД и кампанията „Избери, за да помогнеш”, Национален център за книгата – НДК и с медийната подкрепа на сайта Аз чета.

Повече снимки можете да видите тук.