Градска география в скици и рисунки с учениците от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“, Казанлък

Второто пътуване на Детска читалня на колела към „Пътуващите книги на Стара Загора“ е до град Казанлък – долината на розите и цигулките на 22 април 2017 г. от 11:00 часа. Наш домакин е Литературно-художественият музей „Чудомир“ , а сред читателите ни ще бъдат ученици от пети и шести клас на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“, Казанлък.

Градската география е темата ни този път. Какво е градска география? Можем ли да улавяме настроенията на късчетата природа, оцелели сред сивите комплекси и асфалтови площадки? Що е то „градски сънливец“, какви са възгледите на един плевел, как да си направим хеви метъл обяд, коледни сладки за птици, фосил от снежинка, кукла от мак или да отпразнуваме щур Хелоин, прекопавайки цветната градинка пред блока. Все сървайвърски приключения, които помагат на малките читатели да се грижат „за нещата, дето стават отвътре” и не се виждат, но неусетно карат цветето на любовта да разцъфти, лекуват лоши настроения и правят по-добър деня ни.

За всичко това ще си говорим с участниците в следващата ни читалня, в компанията на избрани откъси и на чудесните илюстрации от книгата „Градска география”, с автори Зорница Христова и Десислава Димитрова, автор на илюстрациите – Сияна Захариева. Музиката винаги пътува с нас – този път ще ни акомпанират Равел, Дебюси, Вивалди, Григ, Сен-Санс. После ще направим пленер в двора на музея, за да уловим в рисунки птици, растения и настроения от градската ни география под звуците на живата природа.

Щедрото дърво„, Шел Силвърстийн; „Пътешествие в страната на дърветата“, Льо Клезио и книжки от поредиците „Философски закуски” и „Великите разказвачи на XX-XXI век” са сред заглавията, които ще оставим в библиотеката на музея за малките читатели от Казанлък. Ще има и книжни награди за най-добрите художници, без съмнение.

Събитието се осъществява с подкрепата на Райфайзенбанк България ЕАД и кампанията „Избери, за да помогнеш”, Национален център за книгата – НДК и с медийната подкрепа на сайта Аз чета.