Първо пътуване на Детската ни читалня на колела

С читалнята под наслов „Как децата повярваха в чудесата” беше даден старт на проекта Детска читалня на колела“ на сдружение „Пътуващите книги на Стара Загора“, получил финансова подкрепа в националната дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“. Всички, подкрепили нашата кауза помагат на хубавите детски книги да пътуват до читателите си в малките населени места. Идеята на пътуващите читални е да представят нови детски книги на децата, да предизвикат любопитството им към тях и да им помогнат да четат с разбиране. Вмъкването на игрови и творчески елементи придава лекота и непринуденост в общуването на децата с книгата. Четенето заедно среща прочита на деца и възрастни, съпоставя и обогатява интерпретацията на текста и помага и на двете страни да пътуват с по-широко отворени очи в света на книгите.

prikazki-krayni-kvartaliПървата ни читалня на колела гостува в радио Стара Загора, което гостоприемно събра малки и големи читатели около книгата „Приказки от крайните квартали“ на австралийския писател и художник Шон Тан. Впечатляващото оформление с твърди корици и красиви илюстрации са първото, което те кара да вземеш в ръце тази книга. Това са чудати на пръв прочит истории, скрити в крайните, потайни квартали на съзнанието ни, които умеят да рисуват криле на въображението на читатели от всяка възраст. Сред малките ни читатели бяха второкласници и петокласници от Второ основно училище „П.Р.Славейков“, някои от които редовни участници в съботните ни детски читални. Наши гости бяха служители на Райфайзенбанк в Стара Загора, които заедно с децата четоха, дискутираха, рисуваха и изведоха посланията на три различни истории от книгата. Много емоции, отлична работа в екип, красиви рисунки и въздействащи послания ни оставиха четящите в първата ни детска читалня на колела.

Споделяме с Вас посланията на прочетените истории:

Ерик“ – Аз оставам във всеки от Вас

Счупени играчки“ – Доброто поправя                   

„Нашата експедиция“ – Въображението е безкрайно

erik7За доброто читателстване им подарихме нови предизвикателства. На по-малките: „Кратки приказки за досънуване“ – меки и нежни като перце, което обичливо гъделичка по нослето детското въображение. На по-големите: „Нормално и ненормално“ от поредицата „Философски закуски“ на издателство Точица. Кратък текст, конкретни примери и подходящи илюстрации правят книгите от тази поредица любимо четиво за тийнейджъри. Помагат им да намерят отговори на въпросите, които силно ги вълнуват на тази възраст, да общуват по-лесно и да се аргументират добре в дискусии.

Благодарим за чудесното прекарване на домакините и всички участници с една илюстрация от любимата ни история за Ерик!