Между първото и последното стихотворение на дебютната стихосбирка на Анна Христова

Голото ми вдъхновение
едва ли ще направи
чудеса
едва ли ще открие Америка
колелото
топлата вода

но може би ще ме накара
да си купя глобус
да си спомня как се кара
велосипед
да си направя
чай с мед

Анна Христова „Опитомяване на камъка

Между първото и последното си стихотворение дебютната стихосбирка на Анна Христова събира вълнението от очакването на първите стъпки на поета и пълнотата на емоционално преживяване, затворено в неповторимо личен цикъл на живота – единица време от безкрайността в опитомяването на камъка. Семейството, любовта,  хляба, смъртта, бога и храма са живително засищащи късчета, отчупени от нафората на живота в опит за опитомяване на себе си и на привързаностите, които ни убиват. Издателство „Знаци“ и имената на Керана Ангелова (редактор) и Аксиния Михайлова (анотация) са достатъчно основание да посегнем уверено към книгата. Мигът, в който затворите последната страница, знаете, че въжетата не са могли да удържат тежестта на голото й вдъхновение. Първият тираж на стихосбирката е вече изчерпан. Предстои издаване на втори и представяния в много градове, сред които и София.

Гостуването на Анна Христова беше изключително удоволствие за читателите в нашия град и за нас, домакините от „Пътуващите книги на Стара Загора“. С добра поезия и топло присъствие Анита завладя аудиторията в „Нашето място“, където за пореден път не остана свободно място. Спокоен, откровен и приятен беше разговорът й с Олга Клисурова. Към него се присъединиха и читатели от публиката. Така Анна стана един от онези хора, които се появяват в живота ни и никога не си отиват истински, защото полепват като песъчинки и ги носиш със себе си навсякъде. Тези, които не успяха да купят стихосбирката й, могат да я намерят в библиотеката на „Пътуващите книги“ и в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, където поетесата остави екземпляри с автограф.

Надяваме се Анита Христова да ни гостува отново като четец в предстоящите ни Детски читални на колела в родния й град Казанлък.