Умението да оплиташ човешки взаимоотношения и да рисуваш картини от думи

IMG_1980Живка Иванова е от онези хора, с които се чувстваш уютно като в разказите й. Чаровна и мила дама, с която разговорът е изключително приятен заради топлото внимание към събеседника – такова, с каквото обгрижва и художествените образи в работата си като писател, преводач и преподавател.

Беше огромно удоволствие и чест за всички нас – читатели, приятели и организатори на събитието, че премиерата на новата й книга с разкази „Плетачката“ се състоя на 6 април 2016 г. в родната й Стара Загора – градът на липите, сред познатото чемширено ухание в дома на Гео Милев, по покана на „Пътуващите книги на Стара Загора“. Едва ли има по-подходящо място за среща с цветните и ароматни разкази на Живка Иванова.

Очаквахме я с любопитство, подозирайки, че няма как прекрасните й женски образи да не носят част от нейната магия. Непринудено се заговорихме за многоликостта, за разнообразието от теми, сюжети и образи, които превръщат тази тънка книжка в галерия от рисувани с думи картини. Полски пейзажи, градски панорами и магически импресии, в които плътно се открояват или ефирно витаят неповторими женски силуети. Говорихме си за съвременна българска литература, за работата и отговорностите на преводача, малко (а ни се искаше много) и за преводите й на Висоцки.

А после се посмяхме с нейните „99 лимъ̀рика“, пристрастяващи като решаване на кръстословици. За незапознатите с този жанр, ще вметнем, че това са анекдоти от пет стиха с рима АА ВВ А, които описват забавни, гротескови и често цинични случки с герои и селища, и носят името на град в Южна Ирландия, където жанрът се е зародил през 19 век.

Чудесен подарък получиха всички гости на премиерата накрая: чухме няколко от най-новите, още непубликувани стихове на Живка Иванова. Автографи, цветя, непринудени разговори на четири очи – с това приключи срещата с писателката.

Топла, уютна и цветна беше премиерата на книгата „Плетачката“ на Живка Иванова. Благодарим й за доверието и приятелството!