Лабиринт с разноцветни конци ли е новият интерактивен роман?

IMG_1642Красимира Стоева е от онези писатели, които обичат да провокират жанра и това прави читателската аудитория на книгите й трудно предвидима. На срещата в „Пътуващите книги на Стара Загора” тя представи три свои книги. „Смъртта е оправдание за всичко” е роман със социална тематика, който най-силно се доближава до класическия жанр на романа. „Седемте живота на Мая”  е един от малкото подобни интерактивни романи (дори в световен мащаб), писани за възрастни, в които игровият елемент не отнема от литературната им стойност. Лишен от т.нар. „кодове”, маркиращи пътя на читателя, романът предлага сравнително малък брой изходи от лабиринта на повествованието, а описанието на отделните епизоди е много по-детайлно от обичайното в книгите-игри за деца или геймъри. Повествователните нишки се оплитат още повече в последния й роман „Лабиринт с разноцветни конци”, в който има три сюжетни линии, а в една от тях героите дори разменят местата си.

Всичко това я прави твърде любопитен за читателя автор, затова и разговорът с нея бе спонтанен и много интересен. Сред присъстващите бяха и двама старозагорски писатели с интерес към книгите – игри. Така акцентът в разговора логично бе поставен върху жанра интерактивен роман и мястото му в световната литература. Коя е неговата читателска аудитория, как с повече литературно писане тя може да бъде модифицирана и разширена и доколко съвременният интерактивен роман е наследник на романите от края на 20 век – това бяха част от въпросите, на които получихме интересни отговори.

Красимира Стоева е изключително приятен събеседник. Книгите й са лесно разпознаваеми заради неповторимия си свят от фантазия, случки и цветове, умело втъкани в проза от един истински талант. Лабиринт с разноцветни конци, из който читателят се лута забавно и с удоволствие.

IMG_1613 IMG_1615 IMG_1616 IMG_1619 IMG_1620 IMG_1621 IMG_1629 IMG_1630 IMG_1631 IMG_1635 IMG_1636 IMG_1637 IMG_1639 IMG_1641 IMG_1642 IMG_1646