Стефан Стефанов: „…бъдете най-доброто, което можете да бъдете, защото това е единственият ви шанс.“

4Стефан Стефанов е роден на 18.08.1986 г. в София. Завършва гимназиалното си образование в НПМГ, а висшето – в УНСС, София – специалност „Журналистика и масмедии“. През последните години публикува статии, интервюта и репортажи в редица онлайн издания. Дебютната му книга „Горе&Долу“ е издадена през 2013 г. от издателство „Св.св. Кирил и Методий“. Втората му книга „Край до край“ (Колибри, 2015) бе представена пред старозагорска пубрика.

Кога започна да четеш?

Било е толква отдавна,че не си спомням точно. Започнах да чета, защото на майка ми и баба ми им беше писнало да ги врънкам да ми четата комикси. От зор се научих да чета сам и така се тръгна.

Любимата ти детска книжка?

Всичко на Карл Май, бях луд по индианците.

Коя беше първата книга, която те впечатли?

Може би, това е била „Братята с лъвски сърца“.

Имаш ли настолна книга? Коя е тя?

Имам – една енциклопедия с 1001 най-добри албума на всички времена. Обичам музиката, тя е повлияла много на литературата ми и кефът от това да я прелиствам наистина е голям.

Казват, че сме това, което четем. Ако е така, с коя книга би се оприличил?

Нямам представа. Трудно ми е да се видя отстрани.

Когато някоя книга много ти хареса, изгълтваш ли я на един дъх или й се наслаждаваш на малки хапки?

По-скоро я изгълтвам и бързо и след това я чета отново, отваряйки на произволни страници. Преди много анализирах защо ми харесва дадена книга, сега просто оставям нейната алхимия да си свърши работата.

Книга, която е надминала първоначалните ти очаквания.

Няма такава, защото гледам да нямам очаквания, когато чета книга или гледам филм. Последният път, когато наруших правилото си, беше заради „Завръщането“ с ди Каприо и после се разкаях. „Оскар„-ът е за мечката.

Има ли книга, която не си успял да дочетеш?

Наистина списъкът е дълъг, както и с филмите. Винаги съм бил ужасно критичен към изкуството и откакто започнах да пиша, това стана още по-зле. Все ми се ще да видя нещо по-добро, включително и от моя страна.

Колко книги си купуваш месечно?

Зависи от наличните ресурси.

Споделяш ли книгите си с приятели?

Преди го правех повече, но напоследък съм спрял, защото в библиотеката се усетиха липси.

Вярваш ли, че електронната книга ще „убие“ хартиената?

Няма да я убие, но със сигурност ще я замени.  Хартиената книга ще стане скъп продукт, като швейцарските часовници, например. В дигиталната ера те са безсмислени, но в тях има класа и тя им придава стойност. Всичко останало ще е в интернет.

Кои писатели са те вдъхновили да започнеш да пишеш?

Първият, може би, е бил Дашиъл Хамет. След това, влиянията са наистина разнообразни, освен това включват много музика и филми. Когато прочетете „Край до край“, ще разберете кой ми е любимият филм.

Твоето пожелание към четящите хора?

Пожеланието ми към всички хора е: бъдете най-доброто, което можете да бъдете, защото това е единственият ви шанс.