Литературният дует Йорданка Белева и Иво Рафаилов пристигат в Стара Загора

Пътуващите книги на Стара Загора ви канят на среща с Йорданка Белева и Иво Рафаилов на 18 март от 18:30 часа в Къща-музей „Гео Милев“. Ще четем проза и поезия, ще си говорим за писането, музата и любовта.

Йорданка Белева е родена през 1977 г. в гр. Тервел. Завършва българска филология, а по-късно и библиотечен мениджмънт. Защитава докторат за библиотечните системи и информационните възможности на парламентите от Европейския съюз. Носител е на първи награди за поезия и проза. Нейни текстове са публикувани на английски, немски, хърватски, чешки и арабски езици. Автор е на стихосбирките „Пеньоари и ладии“ (2001) и „Ѝ“ (2012), и на сборниците с къси разкази „Надморската височина на любовта“ (2011) и „Ключове“ (2015).

Иво Рафаилов е роден на 25.02.1977 г. в гр. Бургас. Завършва културология в СУ „Св. Климент Охридски“, работи като графичен дизайнер. Носител е на награди за поезия и фотография, сред които Национална награда „Памет“ (2013). Автор на стихосбирката „По пътя на покоя“ (1996) и „Изброими изкушения“ (2013).

„Разказите на Йорданка Белева от новата й книга „Ключове” са нещо като сертификат за докторска степен по читателство. След като ги прочетете и ви харесат, вие ще знаете, че разпознавате безапелационно добрата литература.
Разказите от тази тъничка книжка, много точно озаглавена „Ключове” са като опъната тетива точно в мига, преди да бъде изстреляна стрелата. Бъдете нащрек през цялото време, докато ги четете.
Защото разказите от книгата разглобяват и после сглобяват света около вас по начин, който досега не ви е бил познат. Така те разглобяват и после сглобяват наново и вашите представи за възможностите на писането.
Йорданка Белева е от твърде малобройната група на писателите-откриватели – на нов език, на нови изразни средства, на нова поетика.
И накрая – тези разкази са побрали в себе си толкова искряща поезия, колкото само прозата на роден поет може да побере.
„Ключове” е сред книгите, към които човек се връща отново и отново. На такива книги в едни по-стари времена казвахме любими книги.

Деян Енев

„В стихотворенията си Иво Рафаилов разказва истории. Истории, чиято завръзка е от ведра и болезнена свобода, в средата са трудните за споделяне премеждия на съзерцателния лирически Аз, а развръзката им само увеличава съкрушението – както на автора, така и на читателя. И за да не усетим веднага катастрофата, да се разсеем в нейните подробности, Иво Рафаилов я обвива в мекото си чувство за хумор. Ледени и ярки, образите в „Изброими изкушения” интерпретират класиката и съвременната култура чрез завладяващата си ирония. Поет на поетите, Рафаилов предлага една изключителна книга, която е между най-проницателното и безкомпромисното в поезията през последните години. Той показва безпомощността на смисъла, за който се борим, тривиалните ни подеми и остроумни падения.

Марин Бодаков