Четящите с номинация в „Добрия Самарянин“

„Пътуващите книги“ са номирани за ежегодния конкурс „Добрият Самарянин“, организиран от Сдружение Самаряни.

Номинацията е за първия по рода си благотворителен онлайн търг за книги, който организирахме през декември месец миналата година съвместно с Антикварна книжарница Стара Загора и книжния блог Книголандия.

Целта на този търг беше да се съберат пари за лечението на 9 годишния Митко, който имаше глиом, притискащ  оптичните нерви в областта на хиазмата в главата и имаше опасност да ослепее.

Сумата, която бе необходима за лечението, бе 70 000 евро. Семейството на Митко осигури 53 000 евро, ипотекирайки жилището си. Инициативата на „Пътуващите книги на Стара Загора“ беше тази, която положи началота на поредица от събития за набиране на средства за Митко. Чрез търга на книги за един месец ние събраха почти 5 000 лв. и дадохме гласност на случващото се с Митко, което доведе до включване на много хора в инициативите. Постъпиха и много дарения по дарителската сметка на Митко. В самия търг се включиха много хора от цяла България. Някои  изпращаха книги, други наддаваха за тях.

Сега Митко вече победи болестта. В края на месец юли приключи последния курс на лечението му в Израел. Изследвания показват, че глиомът е изчезнал напълно. Това до голяма степен стана възможно, заради инициативата на „Пътуващите книги на Стара Загора“ и на всички хора, които се включаха в нея, както и във всички последвали я събития.

Тук можете да видите самата номинация и да гласувате за нея.