И магарето видя ангела

И магарето видя ангела
Ник Кейв
Художествена литература
Обединени издатели
1997
324
Дарена от Елена Генова

"И магарето видя ангела" на Ник Кейв в поредната "Ах, Мария" - изненада на "Обединени издатели". Знаехме, че авторът е музикант (добър!), спорадично сме чели негови стихове (в "Литературен вестник"), сега внезапно ни халосаха с негов роман. Роман тежък, безпощаден, спиращ дъха с готическата си красота. Роман за смърт и фанатизъм, за жестокост и лудост, за обреченост и безизходност. Роман за живота и неговата (не)възможна откаченост.
Ник Кейв не крие, че черпи вдъхновение от Библията. Мотото откровено препраща към историите от Обетованата земя. Там е заровен ключът за срещата на магарето и ангела; там е светлината, способна да огрее с разбиране мрака на словото.
Старият завет е кръвожадно писание. Трансцендентното е преплетено със садизъм, Абсолютът е изтъкан от безмилостност, Йехова е сякаш извлечен от най-черните дупки на човешкото въображение. Кръв, война, смърт и само за контраст, но блед и губещ се - "Песен на песните". Гедеон безцеремонно закрива с гръб Суламит.
Три християнски деноминации имат Книгата на книгите за настолно четиво. Разликата между тях е значителна, следователно можем да допуснем, че отделни нейни сюжети ще бъдат по-предпочитани за сметка на други. Прочее, такива разграничения са правени, така че не стъпваме на съвсем хлъзгава почва. Старият завет е книга повече на протестантството и не толкова на православието и католицизма. Източната църква гребе с пълни шепи от посланията на апостол Павел, западната се възхищава от страшните картини на Апокалипсиса. Предпочитанията предопределят спецификите на трите "вероучения"; всяко от тях е християнство със свой собствен оттенък.
За православието Бог е Любов, за римокатолицизма - Господство, за протестантството - Собственост. Оттук трите доминанти на същинско религиозното поведение - за православния най-важно е смирението, за католика - послушанието. При протестантите нещата стоят по-сложно - човекът е оръдие на Божията нива, инструмент на Господа-Притежател и пряко слуша словото Му, та да изпълни промисъла Му на земята.

Прочетете още.